Herbstzeit Trödelzeit

Daar waar het riviertje de Ruhr zich door de noordelijke uitlopers van het Bergische Land slingert, ligt het oeroude stadje Hattingen. Niemand zou er ooit van gehoord hebben als hier niet jaarlijks de HATT werd gehouden – de Hattinger Astronomische Tausch- und Trödelmarkt. De Redlightgroup was erbij, met vier man sterk.

Als de eerste herfststormen de laatste blaadjes van de bomen rukken en klamme mistflarden ons het zicht op het zwerk ontnemen is het tijd voor … winterslaap? Welnee: Hattingen! Want ooit komen er – mag ik hopen – betere tijden en dan kun je maar beter je spullen op orde hebben.

(foto’s Paul Colenbrander)

De HATT vindt jaarlijks plaats even buiten het genoemde stadje in een grondig gerestaureerde fabriekshal. In tegenstelling tot de grote ATT in Essen die steeds commerciëler wordt, is “Hattingen” trouw gebleven aan zijn wortels. Hier zie je vele amateurs en volkssterrenwachten die hier hun gebruikte apparatuur en instrumentarium aanbieden, van kreupele fotocameralenzen en oude tijdschriftjaargangen tot mega-bino’s en H-alfa joekels. Uiteraard ontbraken Berlebach met z’n statieven en Meteoriten-König niet.

Vanzelfsprekend loopt zo’n bezoek uit op de verzuchting dat de spullen die je zoekt geheel ontbreken en datgene wat je niet zoekt in overvloed aanwezig is. Maar dat mocht de pret niet drukken. Daarbij gold deze verzuchting niet voor de kantine, waar wij ons gulzig stortten op de Brötchen mit Frikadellen bzw. Frankfurter.

Zodoende kon de groep zich na een gezellig en geslaagd dagje uit, met goedgevulde maag en dito knip, zich weer gut gelaunt naar onze eigen Heimat begeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *