Het kan ook helder zijn op de Vogelsberg

Redlightgroup bezocht ITV 2016

GEDERN (van onze correspondent) – Een vijfkoppig gezelschap bezocht in het hemelvaartweekeinde traditioneel het meerdaagse ITV – Internationales Teleskoptreffen Vogelsberg – aan de Gederner See.

Een gedenkwaardige ITV zit er weer op. RedLightGroup-leden Paul C., Marcel en Pieter hadden, met medeneming van Mariette en Lisette, ieder de 400 km naar de Vogelsberg getrotseerd om bij de 25e editie van dit Teleskoptreffen op Campingpark Am Gederner See aanwezig te zijn. Ons bezoek was nodig want het internationale aan de ITV, dat waren toch vooral die Holländer!

Dankzij het kraakheldere weer werd dit ITV een unieke ervaring! Immers, ITV was de laatste jaren synoniem met slecht weer: kou, storm, hagel, sneeuw, overvloedige regen, doorweekte tentjes, een zompige grasmat en vooral veel, heel veel bewolking. Niet voor niets betitelden vaste bezoekers ITV als “Immer Total Verregnet”.

Maar nu was dat anders! 4 zonovergoten dagen en 3 kristalheldere nachten waren ons deel – Paul en Mariette die eerder arriveerden waren nog meer heldere nachten vergund. De Sky Quality Meters gaven op vrijdag- en zaterdagnacht maarliefst m 21.30 à 21.40 aan.
Achter onze telescopen konden heel wat halve Messiermarathons worden doorlopen. Afgezien van wat luxeproblemen zoals acuut slaapgebrek, liep dit ITV voor de Red Light Group als een zonnetje.

Ook de Vossen, die bij de vorige twee edities menig tentzeil en luchtbed perforeerden, hadden dit jaar verstek laten gaan. Deepsky-sessies tot in de kleine uurtjes werden overdag afgewisseld met zon waarnemen door de vele zonnetelescopen. En koffie – veel koffie – om wakker te blijven.

Amateurs en dealers hadden een keur aan instrumenten meegebracht: megadobsons, hoogwaardige apo’s en talloze modellen H-alfa- en andere zonnefilters en -telescopen, monteringen, oculairen, filters en andere begerenswaardige accessoires.

Ons ITV werd besloten met een vlucht van Pauls drone, die mooie beelden gaf van het ITV van bovenaf. Een mooi besluit na 3 etmalen omhoogkijken.

Foto’s: Paul Colenbrander, Lisette de Haan en auteur

1 reactie op Het kan ook helder zijn op de Vogelsberg

  1. Wat een geweldige happening en wat leuk dat ik dankzij Marten’s Facebook hiervan kan meegenieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *