Sinterklaastijd, Hattingentijd

Als makkers staken, wilden razen en de maan door de bomen schijnt, steekt bij ons amateurastronomen het jaarlijkse Hattingen-instinct de kop op.  Want het was weer zover: Zaterdag 26 november 2011 werd in Hattingen aan de Ruhr de 16. HATT- ‘Ausstellung für Amateurastronomen, astronomischer Gebraucht- und Neuwarenmarkt’ gehouden.

De RLG was weer eens present op volle sterkte. Paul I, Paul II, Marten en ondergetekende reisden met de nieuwe citroen van eerstgenoemde via Koffie-Gerrit te Hengelo, terwijl Marcel vanuit het Pajottenland op eigen kracht ter beurze bij ons aansloot.

De HATT is veel kleiner dan de grote broer ATT in Essen, maar er waren toch nog een kleine dertig deelnemers, waaronder Lunt telescopes, Vixen Europe GmbH, Markus’ APM Telescopes, Astrogarten, Spheretec, Berlebach Stativtechnik, Astromann met z’n zuilen, House of Optics Germany en niet te vergeten de Meteoriten-König uit Hattingen. Und O.S.D.V. Göttker&Pietsch aus Kamen? Die kamen ja überhaupt nicht…

De HATT aan de Realschule Grünstraße mag dan een kleine beurs zijn, enkel voor de kleine beurs was hij zeker niet bedoeld! Er lagen onder meer 10 cm Lunt H-α telescopen duur te wezen. Dezelfde neringdoende bood een peperdure Coronado SolarMax 60 H-α filterset aan compleet met verroest blockingfilter. Er stonden ook Astromann-statieven voor een rug of zo. Gelukkig was er ook aan de minder kapitaalkrachtige astronoom gedacht, al was het alleen maar vanwege het preiswerte Brötchen mit Frikadelle und schwarzer Kaffee uit de beurskeuken.

Uiteindelijk gingen we tegen tweeën beladen met hetzij grote, hetzij kleine, hetzij zeer tevreden met helemaal geen aankopen terug naar het land van Antje, alwaar een beleefdheidsbezoekje aan de laatste rustplaats van Ome Gerrit niet werd vergeten.

Uw participerende verslaggever

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *