Over ons

Wij zijn vijf amateurastronomen die hun basis hebben ergens tussen Salland en de IJsselvallei, of tussen Apeldoorn en Hengelo. Waarnemen en fotograferen van de sterrenhemel is onze passie. Is er een heldere nacht op til, dan laden we na een korte app-ronde de apparatuur in de auto’s en trekken we erop uit om gezamenlijk vanaf een donkere afgelegen locatie sterren te gaan kijken.

Red light??

“Gebruik alleen, indien noodzakelijk, een zaklantaarn of hoofdlamp met rood licht. Ogen zijn vrij ongevoelig voor deze kleur licht, zodat de donkeradaptie niet aangetast wordt. Zorg wel dat het licht zo zwak mogelijk is! (Je hebt in het donker slechts aan weinig licht genoeg om iets te kunnen zien) Heb je alleen een normale zaklantaarn, probeer dan d.m.v. een rood doorschijnend stuk folie er toch een lantaarn met rood licht van te maken.”

(Ned. Kometenvereniging, algemene waarneemtips).  
 
Als het weer niet meewerkt, hebben we altijd een plan B(ewolking): bezoek aan een sterrenwacht of astrobeurs. Daarnaast bezoeken we zo mogelijk ook starparties en andere astro-activiteiten binnen en buiten de Nederlandse grenzen, zoals in onze blog valt te lezen. Ook blijven onze activiteiten niet tot de nacht beperkt: regelmatige zonnewaarneemacties tonen aan dat onze dagster niet wordt vergeten.  
 
Waarnemen in het veld
Waarnemen in het veld

Onze kennis van en ervaring in de astronomie alsmede de kwaliteit van het instrumentarium kom je zelden tegen binnen de regio. We beschikken over diverse waarneemlocaties: afgelegen plekken waar het nog voldoende donker wordt, met vrij zicht op de hemel en ruimte om onze auto’s te parkeren en onze optische instrumentarium op te bouwen, uiteraard met begeleidende koffietafel en veldkeuken. De bekendste locatie is Papenslag, welbekend bij de meeste astro-amateurs in de regio.

Zon waarnemen in de Ardennen

Plaatjes?

Deze blog is niet speciaal bedoeld als etalage voor de astrofoto’s die we gemaakt hebben, hoewel geslaagde astrofoto’s zeker niet ontbreken. Onze bedoeling is vooral om onze sterrenkundige bezigheden en activiteiten vast te leggen en te delen met iedereen die ook graag omhoog kijkt. En natuurlijk ter inspiratie, lering en vooral vermaak!

Zo begon het…

11/07/2008 – Oprichting van de club te Hengelo
17/07/2008 – Begin van onze webpagina
29/07/2008 – Eerste waarneemactie
30/08/2008 – Eerste starparty (Kootwijk)
16/05/2009 – RedLightGroup bezoekt ATT Essen voor het eerst
22/05/2009 – RedLightGroup bezoekt voor het eerst ITV Vogelsbergtreffen
18/09/2009 – RedLightGroup naar de Ardennen
28/11/2009 – RedLightGroup bezoekt HATT te Hattingen
01/01/2011 – Site vernieuwd
25/01/2011 – Filmkanaal op YouTube.
29/11/2011 – RedLightGroup neemt voor het eerst deel aan de Nacht van de Nacht

Kijk vooral in ons archief en volg onze blog hoe het verder ging!

ITV Gedern
ITV Gedern

Kleine lettertjes

Niets uit dit blog mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Red Light Group.

De op dit blog verstrekte informatie is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet instaan voor de juistheid of volledigheid. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor onjuistheden of onvolledigheden op deze site aanvaardt de Red Light Group geen enkele aansprakelijkheid.

Op deze site staan links naar externe websites. De Red Light Group is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van deze websites.