Ufo? Geen ufo!

DEVENTER – Op de fraaie zomeravond van 19 augustus, zo tegen half tien, stonden Lisette en ondergetekende achter in de tuin naar de vleermuizen te kijken, toen er opeens iets veel geheimzinnigers in de lucht te zien was. Een ufo?

Lisette wees omhoog. “Wat is dat voor ster?” Vroeg ze. “Wega”, zei ik zonder op te kijken. Maar toen ik toch opkeek, zag ik dat dat nooit Wega kon zijn. Die moest daar wel ongeveer staan, zo recht boven ons hoofd, maar deze ster was veel te helder voor Wega: minstens zo helder als Venus en oranjegeel van tint.

Een vliegtuig, een satelliet of het ISS kon het ook al niet zijn, want die bewegen gestaag langs de hemel en dit object stond roerloos stil. Even schoot het woord ‘supernova’ door mijn hoofd, maar die optie verwierp ik direct al weer want dat had dan allang wereldnieuws moeten zijn.

Ik rende naar binnen om mijn vogeltelescoop met statief op te halen: het enige dat ik zo snel op kon zetten. Een minuut later stond ik weer in de tuin achter de recht omhoog gerichte kijker. Het was 21:33. Het object was er nog steeds maar opeens veel minder helder, in feite was hij nu met het blote oog nog maar nauwelijks te zien.

In de kijker zag ik een zilverachtig glimmend bolletje. Het bewoog toch wel, maar uiterst langzaam; niet veel rapper dan de stersnelheid, maar dan meer noordwaarts. Zoiets had ik lang geleden ook al eens gezien: een weerballon, of – met het nieuws van de laatste tijd in gedachten – een Chinese spionageballon. Het voorwerp was voor mij wel ufo af.

Met mijn iPhone uit de hand voor het oculair heb ik zo goed en zo kwaad als het ging een paar foto’s geschoten, waarvan ééntje wonderwel lukte. Er stonden zelfs achtergrondsterren op. Volgens mijn ruwe schatting was het ding zo’n 3 x Jupiter of 2 boogminuten groot.

Foto auteur, 21:33 MEZT met iPhone door Swarovski ETX 65 spottingscope. Wie beter kijkt ziet een puntje linksonder de ballon. Er lijkt dus iets aan te hangen, tenzij het een achtergrondster is. Verderop rechts is ook een achtergrondster te zien. Noord is boven. Klik voor grotere afbeelding.

Aanvankelijk had het object dus zo’n magnitude min 4, maar rond 21:31 – net toen ik binnen was om de kijker op te halen – was de helderheid sterk verminderd, blijkbaar omdat het uit het zonlicht was gegaan.

Ik zette mijn waarneming meteen op Facebook, maar met vraagtekens erbij, immers, je wilt eerst de reacties wel eens zien zonder met een eigen oordeel de discussie meteen al dood te slaan.

Bussloo

Jaap Van ’t Leven van de Volkssterrenwacht Bussloo meldde meteen al dat ook daar het object was waargenomen, nota bene tijdens een lezing over ufo’s … Door de C14 van de sterrenwacht gezien en gefotografeerd, zie onder. Volgens Jaap ook duidelijk een weerballon. Door de grote C14 was ook (visueel) het instrumentenpakket zichtbaar dat onder aan de ballon hing. Op onderstaande foto bevond de ballon zich nog in het zonlicht.

Foto Jan Hazendonk, 21.26 MEZT vanuit Bussloo; Olympus E-M10 Mark II in primair brandpunt van Celestron C14 f/11 Edge; ISO 500, 1/40s belicht.

Commentaar Alex Scholten (Volkssterrenwacht Bussloo):
In de C14 hebben we hem gezien vanaf ca. 21.15 uur en was visueel niet alleen een perfect ronde ballon zichtbaar, maar ook een smalle kabel en een instrumentenpakket dat onder aan de ballon hing. Op de foto is die nog vaag zichtbaar linksonder.
Fraai zijn twee heldere reflectievlekken van het zonlicht zichtbaar (één vanaf de ‘voorzijde’ van de ballon en één van zonlicht dat door de doorzichtige ballon heen vanaf op de ‘achterzijde’ van de ballon ontstaat). De donkere band op de ballon is feitelijk de reflectie/weergave van de horizon!

Hoogte

Een weerballon dus! Je kunt er nog een paar leuke rekensommetjes op loslaten. Omdat de ballon zo te zien om 21:30 uit het zonlicht verdween, 35 minuten na zonsondergang op de grond, moet hij op ongeveer 21 km hoogte hebben gehangen (niet zelf uitgerekend, voor alles is een app).

Uitgaande van de hoogte en de ruw geschatte schijnbare diameter van 2 boogminuten, moet hij ongeveer 15 meter groot zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *