Paul valt in de prijzen

J. der Kinderenprijs uitgereikt aan Paul Colenbrander

GOUDA (van onze verslaggever) – Op zaterdag 1 april vertrokken drie Redlightgroupleden in alle vroegte carpoolsgewijs vanuit Wilp naar het verre Gouda. Gouda?? Jawel! Want in dit afgelegen oord hield de Vereniging Werkgroep Astrofotografie zijn halfjaarlijkse bijeenkomst. De bovengenoemde drie zijn namelijk ook lid van déze club. Maar dat was niet de enige reden…

Bijeenkomsten van de Vereniging Werkgroep Astrofotografie staan zoals altijd garant voor een gezellig weerzien met tal van vakgenoten, pakkende voordrachten boordevol tips en fotoresultaten, het neuzen tussen nieuwtjes en aanbiedingen van astrodealers en niet te vergeten een rijke koffie- c.q. lunchtafel.

Maar de belangrijkste reden om naar Gouda af te reizen was de toekenning van de jaarlijkse J. der Kinderenprijs aan één van ons! Deze prestigieuze prijs was ooit door de vereniging in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor aanstormend jong talent (what’s in a name), maar heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een oeuvreprijs. De zeldzame eer van deze ‘Oscar van de Astrofotografie’ viel dit jaar toe aan ons Redlightgrouplid Paul Colenbrander.

Uw verslaggever zelf heeft het overigens nooit verder geschopt dan een stokoude nominatie, die op lichtzinnige wijze werd verspeeld onder meer door het niet op tijd betalen van de contributie.*

Maar terug naar de prijswinnaar: na mijn door Bert van Dijk ingefluisterde spontane nominatie was er geen twijfel meer mogelijk over wie de eer zou toevallen. Al zolang de Red Light Group bestaat is Paul enthousiast in de weer zijn deep-skyfoto’s te verbeteren en spaart daarvoor kosten noch moeite. Minstens twee tuinobservatoria heeft hij inmiddels eigenhandig opgebouwd. Zijn instrumentarium kan de vergelijking doorstaan met een modale volkssterrenwacht. Met name zijn deepskyfoto’s vanaf zijn jaarlijks gefrequenteerde La Palma spreken tot de verbeelding. Dat laatste bleek duidelijk uit Pauls pakkende presentatie; dit vulkanische astronomie- en natuureiland kon zich geen betere reclame wensen!

Onze heen- en terugreis van en naar Gouda leverde nogmaals Pauls gelijk op inzake La Palma: de hele dag bleef het oude wijven regenen. Dit weer bracht ons één troost: de hele onderneming heeft ons geen minuut waarneemtijd gekost.

Zie ook Vereniging Werkgroep Astrofotografie, waar de gehele bijeenkomst is terug te kijken.

*Astrobulletin maart 2002, p. 40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *