Jupiter. Wat een beetje seeing doet

DEVENTER (van onze tuinastronoom) – Op een heldere aprilavond met de Takahashi Mewlon in de tuin. Jupiter prijkt in het zuidoosten en rijst met moeite boven het geboomte van de achterburen uit. Even een blik in het oculair…

Werkelijk: uw verslaggever wist niet wat hij zag… Wat een scherpte, wat een detail! Jupiter leek zum greifen nahe! Ik wist niet hoe snel ik mijn notebook en camerazooi aangesleept moest krijgen, want dit moest op de plaat en wel NU. Immers, je weet immers nooit hoe lang momentjes van dit soort perfecte seeing aanhouden.

Inderdaad, na een halfuur was het beeld alweer beduidend slechter, hoewel Jupiter hoger was opgeklommen. Never mind, dit unieke Jupiter-momentje is voor de eeuwigheid vastgelegd: het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven!

Jupiter op 8 april 2017. 3 LRGB-opnamen, Takahashi Mewlon 210, 2x powermate (f/4830), ASH atmosferische dispersiecorrector, ZWO ASI290MM camera. Jupiter was 44,3″ groot en stond 26° hoog. Opnamen 080417; 20:08 en 20:35 UT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *