Ploegendienst op de Vogelsberg

Het ITV van 2022

GEDERN (van onze verslaggever te velde) – Al voor de tiende keer of daaromtrent bezocht de Red Light Group – of althans een deel daarvan – het Internationale Teleskoptreffen Vogelsberg of kortweg ITV, dat traditioneel in het Hemelvaartweekeinde op een camping aan de Gedernsee (D) wordt gehouden, voor het eerst na een door de corona-pandemie afgedwongen pauze van twee jaar. Maar ook deze editie verliep weer heel anders dan gepland.

De Red Light Group laat op het ITV nooit verstek gaan, want het “Internationale” van dit treffen voor Sternfreunde moet toch vooral van die paar Nederlanders komen. Paul en Mariëtte waren kwartiermakers en arriveerden al ruim een week voor het begin van het evenement aan de Gedernsee, en bouwden daar een compleet basiskamp met observatorium op. Ook voor Marten, die een paar dagen later aankwam, was al een tent met gespreid bedje geregeld. Hij hoefde slechts zijn telescoop en tandenborstel zelf mee te brengen.

Op Hemelvaartsdag tenslotte, arriveerden de verslaggever en Lisette in een huurcamper die ook nog bagageruimte bood voor de nodige optiek. Zo was het expeditieteam compleet en klaar voor een paar zinderende waarneemnachten. Tenminste – dat dachten we. Want die met lichten seinende auto die ons vlak voor Gedern tegemoetkwam, bleek de wagen van Paul en Mariëtte te zijn geweest. Vanwege acute griepklachten van beide expeditieleden hadden zij vroegtijdig het veld moeten ruimen.

Zo troffen wij in plaats van het RLG Base Camp een verweesde Marten aan die met zijn tentje naast een heel grote lege plek stond. De vorige editie in 2019 kende een vergelijkbaar scenario. Onze ITV-vrienden Wolfgang en Barbara, geraakt door het gebeurde, bekommerden zich om Marten, zodat hij nauwelijks een half uur alleen is geweest. Daarbij konden Lisette en de verslaggever met de camper de ontruimde plaats van Paul en Mariëtte innemen en de RLG-ploeg op een aanvaardbaar peil houden.

Ook het weer verliep anders dan verwacht. Van tevoren werd helder weer voorspeld, hetgeen de auteur over de streep trok om mee te doen en een huurcamper te charteren. Bij onze aankomst op donderdag echter bleek het koud en regenachtig, en weersite Meteoblue liet weinig ruimte voor optimisme. Onze camper kwam goed van pas als behaaglijk toevluchtsoord en gelukkig hadden we een ruime voorraad koek en zopie meegenomen. En ’s avonds was er restaurant Seeblick, dat ons als altijd voorzag van uitstekende maaltijden. Maar tot onze verrassing klaarde het vrijdagmiddag ineens op en volgden twee kristalheldere nachten, zij het behoorlijk fris voor de tijd van het jaar, want het kwik zakte tot verdacht dichtbij het absolute nulpunt.

Al op vrijdagmiddag kon het team door de TeleVue 76 met Solarscope H-alfafilter een zeer actieve zon bewonderen, compleet met protuberansen en fidelementen. ’s Nachts kwamen in de Takahashi TSA-102 de kroonjuwelen van de lentesterrenhemel aan bod, zoals de bolhopen M3 en M13, de sterrenstelsels M31 (ofwel het Andromedastelsel) en enkele Grotebeerstelsels waaronder M81, M82 en M108. De sluiernevel in de Zwaan tenslotte was te bewonderen met een OIII-filter. Bij gebrek aan planeten konden we met genoemd filter een paar planetaire nevels spotten, zoals de Ringnevel (M57), Halternevel (M27) en Uilnevel (M97), terwijl nota bene in de verte de roep van de Bosuil te horen was.

Over vogels gesproken: de Vogelsberg doet zijn naam alle eer aan: ’s ochtends word je gewekt door de koekoek, de veldleeuwerik jubelt hoog boven de velden, in de hagen zingt de zwartkop zijn hoogste lied en rode wouw cirkelt door het zwerk. De zaterdag, die bewolkt was, bood voor Lisette en de auteur de gelegenheid om de omgeving te voet te verkennen. Korenvelden met klaprozen en bloemrijke graslanden alom, tjokvol met vlinders en andere insecten. Een arcadisch landschap! Ooit moet Nederland er ook zo uit hebben gezien, voor alles verkloot werd door de agro-maffia.

Maar terug naar het ambacht: door de 16-duims dobson van John Rozeboom, een oude bekende en tevens vaste bezoeker het ITV, konden we zaterdagnacht naast de genoemde objecten ook de Noord-Amerikanevel (NGC7000), het Oortje van Van Gogh (NGC 6888) en Markarian’s Chain (Virgo-cluster) op onze bucketlist afvinken. Om een uur of 3 kroop het waarneemteam verkleumd onder de wol om vervolgens een gat in de dag te slapen.

Marten was al op zaterdagochtend vertrokken met medeneming van zijn tentje en zondagochtend was het de beurt aan de laatste RLG-ers om koers te zetten richting de Lage Landen. Zo kwam er een einde aan weer een gedenkwaardig ITV. Volgend jaar weer? Je weet maar nooit.

Foto’s: Paul Colenbrander, Marten Bosma en Pieter Welters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *