Auteur: Paul Colenbrander

ATH 2016 Astronomie Treff Hückelhoven

Zaterdag 20 februari 2016 was er in Hückelhoven de jaarlijkse astronomie treff.

Na een vroege start met koffie bij Van der Valk in Hengelo reisden we gezamenlijk met de luxe C5 van Paul K naar het verre zuiden. Een rit van 2 uur en 212km maakt dit een van verre bestemmingen die wij als groep ondernemen.

De koffie smaakte goed, en na enige uitleg over de regels bij van de Valk over de “zelfbediening” vertrokken we. Het was druk op de plaats van bestemming, zodat we moesten zoeken naar een vrije parkeerplaats. Er bleek een stoffenmarkt naast het gymnasium te zijn waar de lokale huisvrouwen massaal op af waren gekomen.

Na het halen van de toegangsstempel hadden we wel zin in een lekkere bak koffie met de fameuze Berliner bol. Helaas komen hier elk jaar steeds minder standhouders naar deze beurs, en dit jaar was echt een dieptepunt. De foyer was leeg, slechts tafels en stoelen om de heerlijke koffie en broodjes te nuttigen. In de grote hal niet veel bedrijven, wel een aantal particulieren die hun 2e hands waar probeerden te slijten.

Na het eerste rondje en wat bijkletsen met bekenden uit de astro scene, was het voor mij tijd om mijn enige aankoop van de dag te gaan doen, een rood PVC scherm voor de laptop om te voorkomen dat je donker adaptie verstoord wordt.

Het was ondertussen tijd voor de lunch, en dat is daar prima verzorgd! Koffie 0,50 cent, broodje frikandelle of bockworst 1,50.

Na een afsluitend rondje was het weer tijd om naar Hengelo te vertrekken. De diesel van Paul K had het naar zijn zin op de Duitse autobahn en reed met een gematigd gangetje weer huiswaarts.

Om 15:00 uur was van der Valk weer bereikt en vertrok iedereen weer naar z’n eigen huis.

 

La Palma

Een lang gekoesterde wens van mij is een reis naar La Palma. 29 november was het zo ver.

Lastminute vlucht, huisje en auto geboekt en met een beetje geluk de komeet van de eeuw als bonus.

Helaas ging ISON op ISOFF en is geheel verdampt achter de zon.

Door het gebrek van Internet ter plaatse wist ik dat pas een paar dagen later, geen ramp want het idee was dat de komeet pas rond 5 december hoog genoeg zou staan.

Geen bonus, wel een prachtige sterrenhemel. Vrij zicht op het westen over de oceaan en aarde donker. De 2e avond was het eerste moment dat ik een kans kreeg om iets van de sterrenhemel te zien door een gat in de bewolking.

Wow dit beloofde nog wat als het helemaal helder zou zijn… Voordat ik wou gaan slapen nog even snel buiten kijken… het was helemaal open getrokken! Even dacht ik dat er toch wolken waren, maar dat was de Melkweg! Wat veel sterren! De bekende sterrenbeelden zijn moeilijk te herkennen door de enorme hoeveelheid extra zichtbare sterren die er tussen staan. Orion staat al hoog en de orion nevel is gemakkelijk met het blote oog te zien. Jupiter doet bijna zeer aan de ogen, de plejaden in de stier en in het westen is de zwaan bezig richting oceaan te zakken en met het blote oog is gemakkelijk de structuur van de Melkweg te zien.

Met de meegebrachte verrekijker en spottingscope naar wat bekende objecten gekeken, maar helaas na een tijdje kwamen er nieuwe wolken over de vulkaan binnen rollen,  zodat het weer was afgelopen. Even later regende het zelfs, en kwam er een einde aan de eerste kennismaking met de sterrenhemel van La Palma.

Op maandag en dinsdag heb ik de camera op de geleende vixen polarie van Pieter opgebouwd, maar kon ik geen foto’s maken doordat er steeds bewolking kwam overdrijven. De vooruitzichten voor de woensdag waren perfect, de hele dag zon en ’s nachts helder! De voorspellingen klopten, zodat ik na een lekker dagje luieren in de zon aan het einde van de middag de camera’s al kon opstellen. Ik had er twee meegenomen, een Canon 1000Da met losse voeding, canon 17-40mm L lens op een vixen polarie met Berlebach mini statief. De 2e set was mijn gewone camera, een canon 50D met Canon 10-22mm groothoek lens voor de timelapse opnamen op vast statief. De Canon 1000Da zat met een USB van aan mijn laptop met daarop het programma Backyard EOS. Heerlijk om te gebruiken, eenvoudig scherpstellen en alle opnamen komen direct op de pc. Goede controle van de gemaakte opnamen op het laptopscherm. Hierdoor zag ik na een paar opnamen een wazige plek op de foto’s terwijl er geen wolken over kwamen. Na een blik op de lens was duidelijk waarom, een dauwplekje precies in het midden en.. aan de binnenkant van de lens. Het enige wat ik kon bedenken was dat de lensverwarming te hoog stond. Na een paar minuten was de plek weer weg en kon ik verder gaan met fotograferen.

Terwijl de camera’s hun werk deden, zat ik relaxed te genieten van al het moois wat er te zien was. Met het blote oog zag ik een paar wazige plukjes in het sterrenbeeld Voerman, met de verrekijker er bij blijken dit M36 en M38 te zijn. Mooie open sterrenhopen. Links naast de ster Albireo bekijk ik M27 de halternevel die erg gemakkelijk  is te zien.  Misschien wel eenvoudiger dan in Nederland met een telescoop.  Ook de Orion nevel is prachtig in de verrekijker, erg veel contrast en mooie structuur van de gassen.

Opeens valt het mij op dat ik de vaste camera niet meer hoor, accu leeg? Nee, het blijkt de timer te zijn, deze kan maximaal 99 foto’s maken en stopt dan. Snel een verse accu er in en de timer weer gestart.  Onder het genot van een gaasje wijn en een sigaar, bij een temperatuur van 19 graden realiseer ik me dat het niet veel beter gaat worden, de hoeveelheid sterren en deze transparantie zijn niet te vergelijken met de Nederlandse omstandigheden. Een slechte nacht op La Palma is altijd nog beter dan de beste nacht in Nederland.

Overdag is ook veel te zien en te ondernemen op La Palma, en een week is te kort om alles te zien.

Een 2e bezoek aan La Palma staat zeker op mijn verlanglijstje!

Paul Colenbrander

20131204_200613 20131202_194024 Meteoor Orion-La-Palma2 Startrails-La Palma Startrails-La Palma2 Maan-&-Venus melkweg-la-palma

 

Waterstofjes

Tijdens de opklaringen van de laatste weken heb ik nog wat waterstofjes vastgelegd op de gevoelige chip.

Het betreft opnamen van de Pacmannevel NGC281 , de noordamerikanevel NGC7000 en de Cressent nevel NGC6888.

Alle drie met de 65mm APO en Ha filter gemaakt. Ik heb met DSS, Nebulosity3 en PS5 gewerkt. Ha met rood ingekleurd (Astronomy tools)

NGC281 was een probeersel, deze zou beter tot zijn recht zijn gekomen als ik de 25cm newton had gebruikt.

2,5uur belicht met subs van elk 900 sec. Ha 7mm baader filter, TS APO65Q, darks, flats en bias frames gebruikt.

 

 

 

 

 

NGC 7000

5,5 uur belicht met subs van elk 900 sec. Ha 7mm baader filter, TS APO65Q, darks, flats en bias frames gebruikt.

Opnamen zijn van oktober 2011 en september 2012.

 

 

 

 

 

NGC6888 Cressentnevel.

3,5uur belicht Opname over meerdere nachten in Juli 2012. Ha 7mm Baader filters.

Volgende pagina »