Auteur: mbosma

Astro-Reise

Zaterdag 27 november j.l. werd voor de 15e maal de Hattinger Astronomische Tausch und Trödelmarkt gehouden. Een micro-beurs, waar toch enkele serieuze commerciële aanbieders acte de présence geven, de importeur van Synta in Duitsland, Berlebach, Götker und Pietsch (OSDV), Spheretec, Dieter Martini, niet te vergeten onze eigen Lucas Mesu en nog enkele van welke me de naam even niet te binnen wil schieten en o ja, de Astrokram zu kleinen Preisen und Kleinkram zu astronomischen Preisen, met zijn hoogblonde uitbater die nooit over het hoofd te zien is, en ja, de bejaarde die al vele jaren probeert een 2e hands Celestron GPS-module voor bijna de nieuwprijs te slijten. Een doorzettertje: zo maken ze ze niet meer!

Kijk hier voor de foto-reportage.

Omdat we met de smalst mogelijke RLG –bezetting naar de buren zouden afreizen, hadden Paul en ik afgezien van het ceremoniële bakkie pleur vóór vertrek, bij ome Gerrit zaliger in Hengelo.
Niet geheel volgens afspraak draaide ik klokke negen het Hengelo’se woonerf op waar Paul Colenbrander domicilie houdt. De nacht daarvoor had ik badend in het zweet de slaap niet kunnen vatten; een buikgriepvirus moet me te pakken gekregen hebben en bijna  een ontspannen dagje Duitsland tot een onaangename, ongemakkelijke plicht gedegradeerd. Maar een geluk: als ik niks deed kon ik nog alles. Met Paul ge-smst: beetje later vertrekken, geen bezwaar. Zo sukkelde ik een half uur te laat de snelweg op en arriveerde op het voornoemde tijdstip ter plaatse. Paul wilde wel rijden en kwam dat nu even extra goed uit!
Ik wilde me even gaan melden, maar wat bleek? De Focus was al warmgedraaid, warme koffie en proviand aan boord. Instappen en rijden, nog nooit zo snel vertrokken!
Niet gehinderd door weer of verkeer arriveerden we om half elf in Hattingen en Paul’s routeplanner leidde ons door het stadje tot op de stoep van de Gesamtschule of een dergelijk Institut zur Erziehung deutscher Mädel und Buben. Parkeerplaats: dezelfde als voorheen, zó vertrouwd.

Paul had voor deze dag nog wel enkele wensen, zelf was ik van plan lekker rond te kijken en me te laten verrassen. Nou, lekker….
Bij de entree, na betaling van een schamele vier euro en na ontvangst van je discostempel trof je al meteen de gratis juli-afleveringen van Sterne & Weltraum, altijd leuk, veur niks! Paul neusde daar nog wat rond om te zien of er meer afleveringen, ook van het blad Inter-Stellarum, te koop waren. Veel keus was daar niet meer. En zo slenterden we langs het standje van de  Hattinger astronomievrienden, voor koopjesjagers niet zo boeiend, maar tóch. Aan de overkant in een hoek het restauratiegebeuren; koffie, limonade en ter plekke handbelegde broodjes. Jammer dat ik persoonlijk niet wat meer waardering kon opbrengen voor deze geste! Hoe anders is dat wel eens geweest.

Ter linkerzijde een rij kramen met koopjes; een bonte uitstalling: oculairen, zenithprisma’s, verloopringen, kleine telescopen, zwaluwstaarten, foto-objectieven collimatielasertjes en meer, nieuw en tweedehands, teveel om te onthouden. Aan de overkant in deze ruimte, de hal van de school, de firma Berlebach met een keur aan statieven, de Giro-mount van Rolf Klemme, schroefjes, adapters waterpasjes etc.etc., mooi, degelijk en pijnlijk netjes.
En in de hoek, naast Berlebach, een beetje buiten het gewoel, de bekende tegenwichtloze Go To- montering van onze landgenoot Lucas Mesu. Het bijzondere apparaat draaide geruisloos  een ingeprogrammeerd rondje heen en weer, hoog en laag. Daar liepen we Harrie Rutten tegen het lijf en wat we al verwachtten, hij kwam echt en alleen voor de gezelligheid.  Het liep geen storm bij Mesu, maar we vingen nog wel op dat met enige regelmaat kopers zich melden. Het gaat hier niet om massaproducten, maar precisiemechanieken die één voor één met de hand gebouwd worden.

In de aangrenzende zaal met toneel, zonder twijfel stomme getuige van talloze bonte avonden, prijs- en diploma-uitreikingen en ander puberleed, lag het zwaartepunt van de beurs.
Meteen na de klapdeur, Astro-Optik van Dieter Martini, met mooie lichthouten Dobsonconstructies en toebehoren voor de zelfbouw. Eigenbouw hoeft niet goedkoop te zijn, wel fraai. De daaropvolgende nering behoorde aan de ons zo bekende Firma Spheretec uit Hückelhoven, met aluminium koffers in allerlei soorten en maten en ook bekend van het Concenter collimatie oculair. Hier had mijn metgezel Paul een speciale missie: een koffer, identiek aan een eerder aangeschaft model, om nog meer van zijn uitgebreide onderdelen- en oculairenverzameling in onder te brengen. Betalen, straks meenemen.   Al slenterend , ook langs de koopjes aan de overkant van het gangpad, soms rijp, soms groen, soms hoogbejaard, kwamen we aan de Synta-stand, waar de aandacht werd getrokken door twee  C11 buizen, gewoon op tafel gelegd. Hoewel C11? Nee, er staat nota bene Synta op! Op het vangspiegelhuis als van ouds Celestron 11. Tijden veranderen…
Paul’s aandacht werd getrokken door een uitstalling wide-field oculairen, verleidelijk gunstig geprijsd.Volgens de importeur die belangstellenden zelf te woord staat, absolute kwaliteit. Het enige verschil is dat er geen Tele-Vue op staat. Ze zagen er goed uit en een langbrandpuntig exemplaar verdween in Pauls draagtas. Blijkt het niets, het risico is betrekkelijk klein..
Op dat moment begon mijn ingewand op te spelen en het bloed dat daar nu onmisbaar was verliet vliegensvlug het hoofd; een zeker onvast gevoel nam bezit van Uw reporter en deze haastte zich naar het zitje bij de koffie en de broodjes. Erg veel inspiratie putte ik daar niet uit, maar ik kon zitten! Nadat  Paul mij even gezelschap had gehouden, en het ergste leed geleden was, vervolgden we onze speurtocht.
In de hoek de vertrouwde handel in meteorieten, keurig met afkomst en valdatum. Voor een leek heel moeilijk op waarde en betrouwbaarheid te schatten. Pieter zou wellicht hier en daar een kritische kanttekening kunnen plaatsen bij sommige beweringen van de middenstander. Voor ons dermate vluchtige materie dat we ons niet geroepen voelden ons in deze handel te storten.
Verderop een grote uitstalling belegen en minder belegen boeken en nog wat klein grut zoals lampjes, gevolgd door een stand van welke ik de firmanaam vergeten ben en waar veel refractors stonden, maar speciaal een dikke 15 cm. Apo triplet in Kohlefaser tubus erg de aandacht stond te trekken op een overigens onderbemeten monterinkje van Meade. Het prijskaartje was wijselijk vergeten.

Zo scharrelden we langs particulieren met de wereld aan ongeregeld spul en belandden we bij OSDV van de heren Göttker und Pietsch. Serieuze handel en voor Paul nogmaals een aanleiding de portemonnee te trekken en een Telradvoetje en cheshire-oculair in lange uitvoering met kruisdraad aan te schaffen. Deze laatste zou in combinatie met de laser, wel eens de collimatie van zijn dikke GSO-dobson kunnen vereenvoudigen cq. perfectioneren.
Na nog een laatste blik geworpen te hebben op het Buntes Durcheinander dat de zaal vulde, kwamen we tot de slotsom dat we het eigenlijk wel gezien hadden.

Een afsluitend kopje straffe koffie bleef er waarempel in en op tijd aanvaardden we de terugreis. In Hengelo teruggekeerd, hebben we bij Paul en Mariët onder het genot van echte koffie de dag geëvalueerd. Geen schokkende nieuwe ervaringen, maar wel een gezellige dag en daarom alleen al zeer de moeite waard. Daarom ging het toch!

Volgend jaar gewoon weer.