Auteur: astro_piet

Optiek: Takahashi Mewlon 210mm f/12 Dall-Kirkham Cassegrain, Takahashi TSA-102 refractor, TeleVue 76mm f/6.3 TV-76 + 0.8x field flattener f/5 + Coronado Solarscope SF70/BF20 H-alfa filter. Monteringen: Zeiss Ib met FS2-besturing, Vixen Super Polaris, iOptron Skytracker Pro + Manfrotto 144b statief Camera's: Canon EOS 350D (Baader gemodificeerd) The Imaging Source DMK 21AU04.AS en DMK 41AU02.AS monochrome, ZWO ASI290MM.

Paul valt in de prijzen

J. der Kinderenprijs uitgereikt aan Paul Colenbrander

GOUDA (van onze verslaggever) – Op zaterdag 1 april vertrokken drie Redlightgroupleden in alle vroegte carpoolsgewijs vanuit Wilp naar het verre Gouda. Gouda?? Jawel! Want in dit afgelegen oord hield de Vereniging Werkgroep Astrofotografie zijn halfjaarlijkse bijeenkomst. De bovengenoemde drie zijn namelijk ook lid van déze club. Maar dat was niet de enige reden…

Bijeenkomsten van de Vereniging Werkgroep Astrofotografie staan zoals altijd garant voor een gezellig weerzien met tal van vakgenoten, pakkende voordrachten boordevol tips en fotoresultaten, het neuzen tussen nieuwtjes en aanbiedingen van astrodealers en niet te vergeten een rijke koffie- c.q. lunchtafel.

Maar de belangrijkste reden om naar Gouda af te reizen was de toekenning van de jaarlijkse J. der Kinderenprijs aan één van ons! Deze prestigieuze prijs was ooit door de vereniging in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor aanstormend jong talent (what’s in a name), maar heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een oeuvreprijs. De zeldzame eer van deze ‘Oscar van de Astrofotografie’ viel dit jaar toe aan ons Redlightgrouplid Paul Colenbrander.

Uw verslaggever zelf heeft het overigens nooit verder geschopt dan een stokoude nominatie, die op lichtzinnige wijze werd verspeeld onder meer door het niet op tijd betalen van de contributie.*

Maar terug naar de prijswinnaar: na mijn door Bert van Dijk ingefluisterde spontane nominatie was er geen twijfel meer mogelijk over wie de eer zou toevallen. Al zolang de Red Light Group bestaat is Paul enthousiast in de weer zijn deep-skyfoto’s te verbeteren en spaart daarvoor kosten noch moeite. Minstens twee tuinobservatoria heeft hij inmiddels eigenhandig opgebouwd. Zijn instrumentarium kan de vergelijking doorstaan met een modale volkssterrenwacht. Met name zijn deepskyfoto’s vanaf zijn jaarlijks gefrequenteerde La Palma spreken tot de verbeelding. Dat laatste bleek duidelijk uit Pauls pakkende presentatie; dit vulkanische astronomie- en natuureiland kon zich geen betere reclame wensen!

Onze heen- en terugreis van en naar Gouda leverde nogmaals Pauls gelijk op inzake La Palma: de hele dag bleef het oude wijven regenen. Dit weer bracht ons één troost: de hele onderneming heeft ons geen minuut waarneemtijd gekost.

Zie ook Vereniging Werkgroep Astrofotografie, waar de gehele bijeenkomst is terug te kijken.

*Astrobulletin maart 2002, p. 40.

Sterrenkijkavond in sneeuw gesmoord

PAPENSLAG (van onze verslaggever) – Voor het eerst sinds tijden was onze club weer eens compleet met vijf man sterk aanwezig op onze geliefde waarneemplek Papenslag. Een waarneemplek die inmiddels ernstig wordt bedreigd. Enfin: nu lag het veld er nog weids, ongerept en verlaten bij onder een vriendelijk vijf dagen oud maantje. Alles wees op een vorstige maar ook ouderwets gezellige waarneemnacht. Bovendien was dit het weekeinde van de Landelijke Sterrenkijkdagen én was het nog helder ook. Wie wil er dan nog verstek laten gaan?

Al rond achten stonden minstens vijf auto’s en even zoveel optische hulpmiddelen paraat langs het veelbesproken wegje tussen de kale akkers. Hoewel Marten enkel zijn sigaren had meegenomen compenseerde Paul daarvoor met twee opstellingen: een dslr-camera op een Skywatcher Star Adventurer volgmontering naast een twaalfduims truss dobson van het merk Explore Scientific.

Paul II pakte uit met Japans geweld: hij had zijn gloednieuwe Takahashi Mewlon 180 bij zich op zijn EM-11-montering van hetzelfde prestigieuze merk. De verslaggever volstond met een TSA-102  lenzenkijker – ook al een Takahashi – maar dan op een Vixen Super Polaris. Marcel had vanuit het verre zuiden zijn 10-duims push to-dobson van het merk Orion meegenomen. Toen alle apparatuur eenmaal opgesteld en aangesloten was, was het allereerst tijd voor een koffietafel met een keur aan zoete versnaperingen. Totdat we merkten dat de hemel was dichtgetrokken en een eerste sneeuwvlokje zich meldde.

Het zat al in het weerbericht: een heldere nacht met enkele wolkenvelden en een sporadisch buitje in het noordoosten. Wij gepokte en gemazelde waarnemers dachten dat het wel los zou lopen. Fout! Nog geen halve minuut later waanden we ons in een nachtelijke blizzard. Ook voor snel afbreken was het nu te laat. Enkel het openen van een kofferbak zou immers al leiden tot een sneeuwjacht in de auto. Uw verslaggever wist niets beters te bedenken dan een oude wollen autodeken over zijn kostbare optiek te draperen, die de telescoop wonderwel sneeuwvrij hield.

Alles wit: de velden, de auto’s, de telescopen, de koffietafel en de waarnemers zelf. Toen hield het sneeuwen op. De bewolking trok weg, de sterrenhemel hernam haar oude pracht en het maantje glimlachte minzaam om het aardse geploeter daar beneden. Aan de noorderkim meldde zich echter al een volgende cumulonimbus. Het waarneemplezier was ons wel vergaan: het was opruimen geblazen. De besneeuwde optiek verdween zo goed en zo kwaad als het ging in de diverse kofferbakken en het instrumentarium was sneller verdwenen dan het was opgebouwd.

Nu restte ons nog één optie: de gastronomische. Terwijl wij de sneeuw uit onze vouwstoeltjes klopten, diende Paul vanuit een besneeuwde kofferbak gasbehandelde Frankfurters op met een garnituur van gebakken uien. De andere Paul ontpopte zich als de sommelier van dienst en zorgde voor de Glühwein. Zo eindigden onze landelijke sterrenkijkdagen toch niet helemaal in een landerige deceptie. Het bleef nog lang onrustig op de Papenslagse sneeuwvelden.

Alle foto’s © Red Light Group

Papenslag weg??

Plannen voor mega-windturbines op Papenslag

Onlangs zijn er plannen bekend geworden om drie windturbines te plaatsen in de gemeente Lochem. Initiatiefnemers LochemEnergie, Walow BV en Pure Energie – onder de naam Windpark Papenslagweg – willen hiermee bijdragen aan een klimaatneutraal Lochem in 2050. Men spreekt over turbines met een ashoogte 180m en diameter 200m. En ze hebben gekozen voor de Papenslagweg. Niet verwonderlijk, immers, Papenslag is een afgelegen en ‘leeg’ gebied. Maar het is wel onze belangrijkste waarneemplek!

Plannen

Op 9 februari was er een infoavond, die wij hebben gemist omdat de plannen hier nog niet waren doorgedrongen. Het plan bevindt zich echter nog in een pril stadium. Er is nu nog geen vergunning aangevraagd of een andere officiële procedure opgestart. Men wil eerst in gesprek met de omgeving.

Ons belang

Wij van Redlightgroup beschouwen ons als belanghebbende. Wij gebruiken de aangewezen plek al jarenlang om met onze telescopen sterrenkundige waarnemingen te doen en de sterrenhemel te fotograferen. Wij zijn daarbij niet de enigen: “Papenslag” is een begrip in de wereld van de amateursterrenkunde en op menige heldere maanloze nacht reizen telescoopbezitters van heinde en verre toe om hier hun hobby te beoefenen.

Locaties als deze – ongestoord, weids uitzicht op de hemel, afgelegen en rustig, aardedonker en per auto bereikbaar – zijn uiterst zeldzaam in Nederland en nemen helaas in rap tempo af.

Onze zorgen

Wat ons zorgen baart is het volgende:

  • De molens zelf: met name de zuidelijke hemelhelft is van belang voor astronomische waarnemingen. Als de molens dicht bij de Papenslagweg komen te staan wordt ons zicht op het zuiden belemmerd en is het afgelopen met onze waarneemplek. Bij positionering van de molens verder noordwaarts is er nog steeds hinder, maar blijft de waarneemplek wellicht bruikbaar.
  • Obstakelverlichting: windmolens worden op allerlei manieren verlicht met al of niet knipperende rode lampen – met name ’s nachts – die fotografie van de sterrenhemel ernstig verstoren. Overigens is iedere vorm van verlichting fataal voor onze waarneemplek.
  • Bereikbaarheid: als de bouw van windmolens betekent dat het terrein ’s nachts wordt afgesloten voor auto’s, betekent dat het definitieve einde van onze waarneemplek.

Gemeld

De kans is groot dat het astronomische gebruik van deze plek helemaal niet bekend is bij de plannenmakers. Een waarneemplek als deze is uniek en het beschermen waard. Omdat men zich openstelt voor meedenken van betrokkenen, hebben wij ons als belanghebbende gemeld.

Nu wachten we de reactie af. Een waarneemplek als “Ons Papenslag” is uniek en het beschermen waard!

Eigen Huis & Tuin

Bij gebrek aan heldere nachten in de zwaarbewolkte maanden november en december 2022 bleef het sterrenkundig ambacht noodgedwongen beperkt tot het schieten vanuit eigen tuin, waarbij tenminste nog snel actie kon worden ondernomen bij een plotselinge nachtelijke opklaring. Bovendien was het warme huis binnen handbereik… 🙂

Deepsky

NGC1499 (Californianevel, Perseus)
3 panel mozaïek, 84x300sec Ha, RGB
Camera: Atik 383L – Optiek: SW Esprit 100 – SW EQ8
20-11-2022 Paul Colenbrander, Vroomshoop – NL

(Klik op de foto voor de originele resolutie)

Planeten

Behalve bewolking speelde ook de kwaliteit van de atmosfeer parten. De seeing is in deze maanden bij alle waarneemavonden geen moment beter geweest dan III op de Antoniadi-schaal. De resultaten van vooral Jupiter zijn daardoor wat onder de maat gebleven.

Mars

11-11-2022; 23:20 UT
Diameter=16.21″; m=-1.48; alt=42° CM=27.3°
Optics: Takahashi Mewlon 210 + 2x TV Powermate + ASH ADC; Camera=ZWO ASI290MM
Filter: Astronomik LRGB. F=6050mm (f/29).
Pieter Welters, Deventer – NL

12-12-2022; 18:37 resp. 19:59 UT
Diameter=16.8″; m=-1.7; alt=34° resp. 46°
Optics: Takahashi Mewlon 210 + 2x TV Powermate + ASH ADC; Camera=ZWO ASI662MC
Filter: Astronomik L. 5550mm (F/23).
Pieter Welters, Deventer – NL

Jupiter

JUPITER met rode vlek
11-11-2022; 22:30 UT
Diameter=46.18″; m=-2.73; alt=33½°
Optics: Takahashi Mewlon 210 + 2x TV Powermate + ASH ADC; Camera=ZWO ASI290MM
Filter: Astronomik LRGB. F=5100mm (f/24).
Pieter Welters, Deventer – NL

JUPITER & Ganymedes
13-11-2022; 17:28 UT
Diameter=45.94″; m=-2.72; alt=27° (Ganymedes 1.7”).
Optics: Takahashi Mewlon 210 + 2x TV Powermate + ASH ADC; Camera=ZWO ASI290MM
Filter: Astronomik LRGB. F=5350mm (f/25).
Pieter Welters, Deventer – NL

JUPITER, Io met schaduw.
12-12-2022; 17:49 UT
Diameter=41.9″; m=-2.51; alt=28°
Optics: Takahashi Mewlon 210 + 2x TV Powermate + ASH ADC; Camera=ZWO ASI662MC
Filter: Astronomik L. F=4800mm (F/20).
Pieter Welters, Deventer – NL

De Takahashi Mewlon 210 in actie (locatie Papenslag)

Volgende pagina »