Over ons

Wij zijn vijf amateurastronomen die hun basis hebben ergens tussen Hengelo, Deventer en Apeldoorn. Waarnemen en fotograferen van de sterrenhemel is onze passie. Is er een heldere nacht op til, dan laden we na een korte app-ronde de apparatuur in de auto’s en trekken we erop uit om gezamenlijk vanaf een donkere afgelegen locatie sterren te gaan kijken.  

Red light??
“Gebruik alleen, indien noodzakelijk, een zaklantaarn of hoofdlamp met rood licht. Ogen zijn vrij ongevoelig voor deze kleur licht, zodat de donkeradaptie niet aangetast wordt. Zorg wel dat het licht zo zwak mogelijk is! (Je hebt in het donker slechts aan weinig licht genoeg om iets te kunnen zien) Heb je alleen een normale zaklantaarn, probeer dan d.m.v. een rood doorschijnend stuk folie er toch een lantaarn met rood licht van te maken.”
(Ned. Kometenvereniging, algemene waarneemtips).  
 
Als het weer niet meewerkt, hebben we altijd een plan B(ewolking): bezoek aan een sterrenwacht of astrobeurs. Daarnaast bezoeken we zo mogelijk ook starparties en andere astro-activiteiten binnen en buiten de Nederlandse grenzen, zoals in onze blog valt te lezen. Ook blijven onze activiteiten niet tot de nacht beperkt: regelmatige zonnewaarnemingsacties tonen aan dat onze dagster niet wordt vergeten.  
 
Waarnemen in het veld

Waarnemen in het veld

Onze kennis van en ervaring in de astronomie alsmede de kwaliteit van het instrumentarium kom je zelden tegen binnen de regio. Uiteraard willen we daar anderen ook van laten profiteren. Als weer en waarneemlocaties het toestaan willen we een aantal keren per jaar “starparties” gaan organiseren waaraan iedere astro-fan gratis mee kan doen. Hiervoor zoeken we echter nog naar een geschikte waarneemplek die daar de ruimte voor biedt. Via deze website zullen we publiek informeren over eventuele aankomende nachtelijke avonturen.  

Zonwaarnemen in de Ardennen

Tot nu toe…

11/07/2008 – Oprichting van de club te Hengelo
17/07/2008 – Begin van onze webpagina
24/07/2008 – Uitbouw website en start yahoo-forum
29/07/2008 – Eerste waarneemactie
30/08/2008 – Eerste starparty (Kootwijk)
22/05/2009 – RedLightGroup bezoekt ITV Vogelsbergtreffen
18/09/2009 – RedLightGroup naar de Ardennen
28/11/2009 – RedLightGroup bezoekt HATT te Hattingen
15/05/2010 – BBQ party te Hengelo ivm slechte weer op de ITV 2010
29/05/2010 – ATT Essen weer bezocht
01/01/2011 – Site vernieuwd
25/01/2011 – Filmkanaal op YouTube

ITV Gedern

ITV Gedern

Waar nemen wij waar?

Op dit moment maken we gebruik van bekende waarneemplaatsen in Salland en omgeving. Op onderstaande kaart zijn bekende waarneemstekken in heel Nederland aangegeven, met gemeten hemelkwaliteit in m/”², met dank aan SQM.waarnemen.com. Waarneemplekken in Oost-Nederland zijn inmiddels ook toegevoegd. 

Door het vrijwillige karakter van onze organisatie kunnen door bezoekers nergens rechten aan worden ontleend.