Kometenkoorts in de hoogzomer

PAPENSLAG (20 juli 2020; van onze verslaggever te velde) – Na de komeet Panstarrs zoveel in 2013 viel er deze zomer eindelijk weer een komeet van enige omvang waar te nemen: het exemplaar C/2020 F3 (NEOWISE), die onder gunstige omstandigheden zelfs met het blote oog zichtbaar moest worden.


Helaas schotelde de junimaand 2020 ons koel en wisselvallig weer voor en hoewel er nauwelijks regen viel, was bewolking het hoofdingrediënt. Inmiddels was juni half om, nieuwe maan zat eraan te komen en de komeet had zijn maximum alweer achter de rug. Haast was dus geboden! We konden echter niet anders dan smartelijk wachten op een helder moment. Het leek zaterdag de 18e eindelijk op te klaren maar onze plannen werden helaas op het laatste moment getorpedeerd door snel oprukkende Engelse bewolking. Maar Paul zag op de weer-app een nieuw helder venster opduiken op maandag de 20e tussen 22:00 en 03:00 uur. Het was dus nu of nooit.

Zo stond die maandagavond rond 21:00 de Redlight crew vier man sterk voorzien van de nodige optische hulpmiddelen paraat op de Papenslagse jachtvelden. Paul C. kwam voor de foto’s en had een Canon 600DA camera op een 71mm apo opgesteld. Marten had zijn handzame verrekijker bij zich en Paul K. pakte het groot aan met zijn 12-duims newton. De verslaggever schoot met een Canon 1300D achter een idem EF135 lens op een iOptron Skyguider Pro en had ook zijn Swarovski ETX 65 spottingscope meegebracht voor het visuele werk.

Om de wachttijd tot de duisternis stuk te slaan konden we door de Swarovski hazen en reeën spotten verderop in het veld. Hoewel er nog wat altocumulusveldjes overtrokken, werd het helderder naarmate de nachthemel vorm kreeg.
Enfin, terwijl de Camera’s subs verzamelden vermaakten wij ons met Paul C.’s “Dob”, wederom de Swarovski en Martens veldkijker, waarin Neowise zich van zijn beste kant liet zien. Met het blote oog liet de komeet echter te wensen over. Het wachten was op de astronomische duisternis, omdat juist in deze tijd van het jaar de grijze nachten voorbij zouden moeten zijn.

Naarmate de kleine uurtjes vorderden leek de komeet eerder zwakker dan helderder te worden. Nam de activiteit van de komeet dan zo snel af? Neen, het was hoge sluierbewolking die het kometenfeestje kwam verkloten. Nu zagen we hoe laat het was: tijd om het instrumentarium in te laden en ons huiswaarts te spoeden voor een restantje nachtrust, want morgen wacht de wekker en (althans voor sommigen van ons) de baas. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Leave a Reply