Een ITV om nooit te vergeten

… of toch maar wel?

GEDERN (van onze buitenlandcorrespondent) – vijf man (m/v) sterk was de Red Light Group in het weekeinde voor hemelvaart 2019 afgereisd naar de Gedernsee om daar aan de traditionele ITV (Internationales Teleskoptreffen Vogelsberg) deel te nemen. Het werd deze keer een treffen dat wat anders verliep dan verwacht.

Toen uw verslaggever ter plaatse aankwam, hadden Paul en Mariëtte, een paar dagen eerder aangekomen, het instrumentarium rond de sleurhut al in vol ornaat opbouwd, compleet met waarneemtent met daarin een volautomatische telescoopset, klaar voor een zinderende waarneemnacht. Zij moesten echter diezelfde avond nog halsoverkop weer vertrekken vanwege familieomstandigheden. Zo bleven ondergetekende en Lisette, die hun tent nog aan het opzetten waren, plotseling verweesd achter tegenover een lege plek op het gras. Marten zou een paar dagen later arriveren. Zo waren er drie over.

De vorige drie edities van de ITV verliepen onder zeer gunstig gesternte: een kraakheldere wolkenloze hemel zowel overdag als ’s nachts, geen spoortje dauw en de meeste nachten een bijna perfecte seeing. Wij wisten ook wel dat dat een keer fout moest gaan. Deze ITV-week startte met een regendag, gevolgd door een aantal droge, zij het zwaar bewolkte dagen. Het was wonderlijk te zien hoe iedere dag weer een dikke wolk zich wist te verschansen precies tussen onze waarneemplek en de zon.

In de enige heldere nacht was er zoveel dauw dat er, ondanks moedige pogingen daartoe, van serieuze astrofotografie niets terecht kwam. De heftige turbulentie liet ook van de laag in het zuiden staande planeten Jupiter en Saturnus weinig heel. Dit alles verklaart dat dit artikel verstoken is gebleven van verluchtiging met fraaie zonne- en deepskyfoto’s.

Daarom zijn bij dit artikel vooral plaatjes te zien van telescopen, in plaats van erdóór. Gelukkig was er verder van alles te beleven: telescoopdealers met hun kijkerpark en de vele inmiddels bekende buren op het terrein waarmee zoals ieder jaar tal van tips en ervaringen konden worden uitgewisseld. Mooie wandelingen in de omgeving, met de talloze vogels die er te zien en te horen waren. Restaurant Seeblick was elke avond open. De gastvrouw was blij ons weer te zien. Zij hebben weer flink aan ons verdiend!

Leave a Reply