Herschel Prisma Shootout

Lacerta vs. Intes

[Go to English version]

Ik gebruikte al jarenlang een Herschelprisma van Intes om de zon in wit licht waar te nemen en te fotograferen. Optisch is die prima, maar mechanisch zo zo. Tijd dus voor vernieuwing. Op de ATT in Essen kocht ik het nieuwe 1.25” Lacerta Herschelprisma. Omdat het Lacerta prisma veiliger is en toch voordelig, besloot ik ervoor te gaan. Ik koos voor de 1,25”variant met 1,25” adapters (€ 163).

overzicht

Lacerta-prisma (links), Intes prisma (rechts)

Hoewel het aloude Intes-prisma optisch goed is, heeft het ook zo zijn nadelen. Zoals bekend wordt in een Herschelprisma 5% van het zonlicht gebruikt. De overige 95% van het gefocuste zonlicht verlaat het prisma via een spiegeltje aan de onderkant. Men moet dus goed uitkijken hoe men dit prisma uitricht, om verblinding van eventuele omstanders te voorkomen. Bij het recht naar beneden richten kun je met het gefocuste zonlicht je schoenen in brand steken!

Voor de overblijvende 5% dienen allerlei filters te worden toegepast om dit licht verder te dempen, bijvoorbeeld een ND3 grijsfilter voor fotografie of ND4 voor visueel waarnemen, plus een toegevoegd Baader Solar Continuüm filter of variabel polarisatiefilter. Voor toepassing van het Intes-Herschelprisma moet je dus heel goed weten wat je doet!

Het nieuwe Lacerta-prisma is veel beter beveiligd. Er komt geen gevaarlijk afvallend zonlicht uit. De achterkant bevat een plaatje met koelribben dat het gefocuste zonlicht opvangt. Bovendien is het prisma standaard voorzien van een ingebouwd ND3 grijsfilter.

Daarnaast bevat de Lacerta een ander soort prisma, namelijk een Brewster-variant met een inkijkhoek van 67° in plaats van de gebruikelijke 90°. Het voordeel daarvan is dat het licht dat erdoor komt volledig gepolariseerd is. Hierdoor is een enkel polarisatiefilter aan het oculair geschroefd alles wat men verder nodig heeft om waar te nemen. De juiste lichtsterkte kan dan traploos worden ingesteld door simpelweg aan het oculair te draaien.

De praktijk

Ik heb beide prisma’s getest, zowel visueel als fotografisch op 26 mei 2016.

Visueel

De gebruikte telescoop was een Televue 76 lenzenkijker, met een 7mm Tele Vue Nagler oculair (69x). Ik heb gebruikgemaakt van grijsfilters (bij de Intes), polarisatiefilters en het Baader Solar Continuüm groenfilter.

Intes

Over het Intes-prisma hoeven we niet veel woorden vuil te maken. Het voldoet prima, mits je voorzorgsmaatregelen tegen afvallend zonlicht in acht neemt en de juiste filters op de juiste plaats schroeft. Visueel is er met het Baader Solar Continuümfilter veel contrast, is de granulatie goed te onderscheiden, evenals details in zonnevlekken, zoals structuren in de penumbra.

Lacerta

Over het visueel waarnemen ook hier niets dan goeds. Het contrast is prima. Zowel met het Baader Solar Continuümfilter als met het polarisatiefilter zijn talloze details zichtbaar: granulatie, fakkelgebieden en details in zonnevlekken. Kwaliteitsverschil met het Intes prisma was niet waarneembaar. De veranderde inkijkhoek geeft geen problemen. Het instellen van de helderheid d.m.v. het draaien van het oculair met het polarisatiefilter werkt wel erg comfortabel. Het prisma wordt niet voelbaar warm, ook niet het plaatje waar het gebundelde afvallende zonlicht op valt. Qua comfort en veiligheid is de Lacerta dus een grote verbetering t.o.v. de oude Intes.

Fotografie

Voor fotografie heb ik gebruikt de al genoemde Televue 76 lenzenkijker en een Coronado Cemax 2x barlow. Als filters gebruikte ik:

  • een Mega-9 706nm narrow bandpass filter (TiO-lijn, nabij infrarood);
  • en het al genoemde Baader Solar continuüm filter (540 nm, groen licht).

De gebruikte camera was een DMK 41AU02.AS ccd-camera.

Intes

De Intes heeft zijn kwaliteit al bewezen. Ik heb er vele zonnefoto’s mee gemaakt waarbij over het gehele zonsoppervlak granulatie zichtbaar is. Ook fakkelgebieden worden goed weergegeven. Vooral het 706 nm TiO lijnfilter geeft prachtige resultaten omdat de fotosfeer in de TiO (Titaniumoxide)-lijn contrastrijk is en het nabije infrarood minder gevoelig is voor slechte seeing.

Lacerta

De Lacerta heeft een lange lichtweg. Aanvankelijk kwam de camera niet in focus. Dit kon ik oplossen door een zeer korte adapter aan mijn camera te schroeven, die ik gelukkig nog in de rommeldoos had liggen.

Maar toen openbaarden zich ergere problemen. Bij gebruik van het Baader Solar Continuümfilter worden spookbeelden zichtbaar: het contrast is verlaagd en bij zonnevlekken en aan de zonsrand is een dubbelbeeld te zien.

Bij het inzetten van het 706 nm TiO lijnfilter is weliswaar het beeld ragscherp en contrastrijk, maar is er een extreme vignettering te zien waarbij de beeldrand bijna tot zwart wegvalt.

Tweede poging

Aanvankelijk dacht ik dat dat de hoge polarisatiegraad van het door Lacerta gebruikte Brewsterprisma een rol speelde. Gewone polarisatiefilters en ND-grijsfilters gaven geen problemen, maar zodra ik interferentiefilters inzette met een spiegelende coating, zoals het Baader Solar Continuümfilter of het 706 nm lijnfilter traden er vreemde afwijkingen op.

Een paar dagen later bij een tweede test merkte ik randonscherpte op. Ik besloot te kijken of het kantelen van het prisma met behulp van de stelschroeven aan de zijkant iets kon verbeteren. Dat bleek het geval! Na enige afstelpogingen was het gehele beeldveld scherp. Nu gaven ook de fotografische resultaten, zowel met het Baader continuümfilter als met het 706 nm lijnfilter goede resultaten, de spookbeelden en de vignettering waren op slag verdwenen.

Collimatieschroeven

Collimatieschroeven

In tegenstelling tot het oude Intes-prisma, dat niet instelbaar is en altijd juist uitgericht, blijkt het bij het Lacerta-prisma dus essentieel om vooraf het prisma af te stellen met de stelbouten aan de zijkant. Geen probleem – als je het eenmaal weet.

intes_tio_260516_1009

Intes prisma, primair brandpunt, TiO lijnfilter

lacerta_tio_260516_093730

Lacerta-prisma, primair brandpunt, TiO lijnfilter

intes_tio-barlow_260516

Intes prisma, 2x barlow, TiO lijnfilter

lacerta_tio_barlow_260516

Lacerta prisma, 2x barlow, TiO lijnfilter

intes_solco_barlow_260516

Intes prisma, 2x barlow, Baader continuum filter

lacerta_solco_barlow_260516_0944

Lacerta prisma, 2x barlow, Baader continuum filter

Lacerta prisma, 2x barlow, Baader Solar continuum filter, na collimatie

Lacerta prisma, 2x barlow, Baader Solar continuum filter, na collimatie

Lacerta prisma, 2x barlow, TiO lijnfilter, na collimatie

Lacerta prisma, 2x barlow, TiO lijnfilter, na collimatie

Conclusie

Wie de zon in wit licht wil fotograferen met geavanceerde filters of de zon enkel wil waarnemen, wie de zon aan derden wil showen of bredere publieksdoeleinden voor ogen heeft, heeft aan dit nieuwe Lacerta-prisma een uitstekend en veilig prisma met – mits in combinatie met een goede telescoop – goed contrast en een weelde aan details. Houd wel in de gaten dat het Lacerta-prisma vooraf beslist moet worden uitgelijnd met de stelschroeven aan de zijkant, anders ontstaan er dubbelbeelden, vignettering of randonscherpte. Voor publieksdoeleinden is het Intes-prisma, dat optisch overigens even goed voldoet, vanwege onvoldoende veiligheid voor omstanders af te raden.

En nooit meer verbrande schoenen!

 

Pieter Welters

One Response to “Herschel Prisma Shootout”

  1. daniel schreef:

    Hoi Pieter. Ik ben een amateur astronoom uit België die na enkele jaren onderbreking (beroepsleven) de draad terug opneemt en me sinds een jaar terug lid heb gemaakt van Urania in Antwerpen. Mijn voorliefde gaat uit naar de zon en ik wil dan ook investeren in wat materiaal voor zonnewaarneming. Een Lacerta Herschel staat zeker op het lijstje.Vooral de “Brewster angle” intrigeert me : https://en.lacerta-optics.com/Herschel-LAC1s_LACERTA-Herschel-prism-set-with-Brewster-angle-incl Jij hebt ook geësxperimenteerd met een TiO filter (706nm). Wat zijn jouw ervaringen hier als je Baader continuum, TiO en polarisatie vergelijkt ? Ik neemaan dat bij de TiO filter een extra voordeel de iets mindere impact van turbulentie kan zijn, maar dat gaat ten koste van je resolutie. Dus nooit een ideale oplossing 🙂
    Indien je interesse hebt, dan had ik graag wat ervaringen en optisch theoretische bedenkingen met je uitgewisseld.
    Met vriendelijke groet, Daniel

Leave a Reply