Easy stargazing op Papenslag

LOCHEM (van onze verslaggever te velde) – Sinds lang konden we weer eens een paar dagen profiteren van hogedrukinvloed met droog weer, zon en heldere nachten. Dus voordat de periode alweer op zijn eind liep, besloten we op woensdag 16 maart 2016 de optiek in de auto te zeulen en het kale akkerland van Papenslag met een bezoekje te vereren.

We waren met drie auto’s, even zoveel dik ingepakte waarnemers (Paul, Marten en Pieter) en twee telescopen (een Orion Optics VX8 en een Takahashi Mewlon 210). Er was maanlicht, dus aan deepsky viel niet te denken. Het was meer easy stargazing geblazen op maan en Jupiter.

Het drukke geroep van kieviten en wulpen rondom leerde ons dat de lente niet meer ver weg kon zijn. De temperaturen waren echter nog typisch winters. Het was koud – zo rond het vriespunt – en winderig. Vandaar dat Pauls meegenomen windscherm goed van pas kwam om daarachter een behaaglijke koffiehoek in te richten.

De telescopen stonden wel in de wind. Hoewel Jupiter in het oculair fraaie plaatjes te zien gaf werden de foto’s in de Takahashi dankzij luchttrillingen en rukwinden helaas niet optimaal scherp.  Maar door de wind was er geen dauw of ijsaanslag op de spiegels: ieder nadeel heb z’n voordeel, om een alom betreurde ons ontvallen Amsterdammer te citeren. Paul slaagde erin ondanks het maanlicht nog diverse Messier-sterrenstelsels in de Grote Beer in het oculair te toveren.

Tenslotte bleek de glühwein van Paul een probaat middel om ons thermisch aequidelirium op pijl te houden.

Leave a Reply