Wein, Wolken und Gesang

Redlightgroup bezoekt ITV 2013

Evenals 4 jaar geleden in 2009, was de Redlightgroup dit jaar weer bijna voltallig  aanwezig op het ITV, het 22. Internationales Teleskoptreffen Vogelsberg van 8–12 mei 2013 in het Duitse Gedern. Minus Paul K. maar met Mariette en Lisette, 4 auto’s, 6 tenten en  minstens 7 telescopen.

(Foto’s Marcel en Pieter)

Paul en Mariette waren er al vanaf 4 mei en hadden zelfs een paar heldere nachten meegepikt. Marten arriveerde op 8 mei en maakte nog één heldere nacht mee. Ondergetekende, kwam met Lisette op hemelvaartsochtend 9 mei opdagen en het regende binnen een half uur. Verder was ons slechts bewolkte hemel vergund. Dat gold ook voor Marcel, die later die middag vanuit België na veel fileleed aankwam.

Probeer het eens uit te leggen aan een buitenstaander wat zich afspeelt op de ITV: Je ziet een kampeerterrein aan een bergmeertje, tot de laatste plaats vol met tenten en kampeerwagens. Bij vrijwel elke kampeerplek hebben trotse eigenaren hun optisch instrumentarium uitgestald: geavanceerde computergestuurde RC’s met autoguiding, giga-Dobsons, indrukwekkende refractoren met allerlei soorten zonnefilters, kunstige zelfbouw-telescopen, groteske Schiefspiegler en wat al niet meer. Astro-begeisterte, bezig met tuning en collimatie, voeren eindeloze gesprekken waarbij geen technisch detail onbesproken blijft. En bij praten blijft het want het is knetter bewolkt, iedere nacht opnieuw. Wat doen al die lui hier elk jaar weer? Waarom slepen ze hun kostbare optiek telkens weer naar dit afgelegen oord?

Het is de droom! Het is als een loterij. Je weet wel dat je nooit wat wint, maar ieder jaar doe je toch weer mee, want stel je voor… Alleen al de hoop op de jackpot – helder weer – maakt de verleiding te groot om thuis te blijven.

En daarbij: gemütlich was het, wie immer, ook onder een wolkendek. Ontbijtje voor de tent met  frische Brötchen, vers gezette koffie en ’s avonds uitstekende en betaalbare maaltijden bij het nabijgelegen restaurant Seeblick. En op zaterdagochtend was ons zowaar een paar minuten zon vergund om even een blik door de vele uitgestalde telescopen met zonnefilters te werpen.

Ook onder de weidse wolkenluchten was het landschap zeer fraai, leeuweriken zongen hun hoogste lied, rode wouwen cirkelden boven ons hoofd en de koekoek liet zich op vaste tijden horen. De Vogelsberg, inderdaad… En dan die nachten! Knus in onze warme slaapzak,  met boven ons het getik van de regendruppels op het tentdak…

De Rain Man

Leave a Reply