Komeetje schieten aan de Schipbeek

Na een eindeloze winter vol grauw zwerk waren er begin april eindelijk een paar heldere dagen – en nachten. Daarnaast was “de komeet van de eeuw” C/2011 L4 PANSTARRS aan de avondhemel te zien. Er waren de laatste dagen al wat individuele pogingen van sommige Redlighters geweest om de komeet te spotten maar vaak kwam er toch nog weer bewolking tussenbeide. Op 2e paasdag 1 april verzamelde zich Redlightvolk in thermokleding bij de bekende waarneemplek aan de boorden van de Schipbeek bij de Enkelaarsbrug: Marten, Paul I, Paul II en ondergetekende.

Foto auteur

Wachten op de komeet …

“Voorzitter” Paul had een 80mm refractor en een Canon EOS op de nieuwe Vixen Polarie mini montering bij zich.

Andere Paul bouwde een indrukwekkende batterij camera’s en kijkers op zijn “lichte” Celestron GT montering met onder meer een TS 65mm APO f/6,5 Quadropoulet en twee Canon EOS-camera’s die met de notebook waren verbonden en via Backyard EOS werden bestuurd.

Marten had zijn Canon EOS achter zijn Takahashi FS-60 f/5.9 apo gehangen.

Ondergetekende had het minder voor elkaar: een essentieel kabeltje ontbrak tussen het meegenomen instrumentarium zodat de TeleVue 76 mm refractor en de Vixen Super Polaris werkloos in de koffer konden blijven. Na zolang werkeloos wolken turen bleek deze waarneemactie  nog een Enkelaarsbrug te ver. Tot mijn opluchting dreef er een wolkenveld over, zodat er voorlopig van fotograferen niet veel terecht kwam. Ik zette enkel mijn eigen Vixen Polarie (wel met kabeltje) op een Mini Berlebach neer met mijn Canon EOS camera erop.  Tussen de langstrekkende wolken door kon ik nog een timelapse filmpje schieten van de komeet en M31 met langstrekkende bewolking en passerende vliegtuigen.

Marten toverde op het matglas van zijn Canon nog een supernova in het Leo Triplet tevoorschijn.

We besloten toen al de dag erop nogmaals op te komen draven en e.e.a. beter te doen. Zo gezegd zo gedaan. Er volgde weer een vorstige aprilnacht. Op Paul K. na was hetzelfde team weer present en er ontbraken nu geen onderdelen. Ook de bewolking liet zich niet zien. Terwijl de camera’s klikten lieten zich de Glühwein, de bevroren stroopwafels en de sigaren goed smaken.

 

Komeet Panstarrs, 03-04-2013; 19:42-20:05 UT, Canon 350D (Baader-gemodificeerd), TeleVue TV-76 op f/5, op een Vixen Super Polaris montering. 15 x 30 sec., 800 iso, (c) Pieter Welters

Komeet Panstarrs, 03-04-2013; 19:42-20:05 UT, Canon 350D (Baader-gemodificeerd), TeleVue TV-76 op f/5, op een Vixen Super Polaris montering. 15 x 30 sec., 800 iso, (c) Pieter Welters

 

In de bino’s van Paul en Marten was de komeet goed zichtbaar, evenals door de camerazoeker op de achter mijn Televue 76 gehangen camera. Met het blote oog was van de komeet echter niets te bespeuren.

Na een geslaagde waarneemnacht spoedden we ons tegen middernacht weer huiswaarts, beladen met vele gigabytes aan nog te verwerken beeldmateriaal.

Pieter

Leave a Reply