Kijk uit! Planetoïde!

Op a.s. vrijdag 15 februari is het zover: een planetoïde raast de aarde voorbij op zo’n korte afstand, dat bij wijze van spreken de theekopjes in de kasten rammelen! Dat is dan ook vermoedelijk het enige dat we ervan meekrijgen, want helder weer, dat ons in staat zou kunnen stellen het object live waar te nemen, is ons al maandenlang niet vergund.

De een jaar geleden door de Spanjolen op La Sangria Sky Survey ontdekte planetoïde 2012 DA14 zou met zijn 50m diameter bij een inslag op aarde een behoorlijke janboel kunnen veroorzaken.

Niets van dat alles zal op de avond van vrijdag de 15e gebeuren. Immers, de kosmische voorbijganger vliegt om 20:25 MET op 27.700 km aan de aarde voorbij. Spectaculair zal het evenmin zijn, zelfs niet als het wonder geschiedt dat het helder is. De passant zal nauwelijks boven de achtste grootte uitkomen. Dan moet je al een goede verrekijker hebben en precies weten waar te kijken. Op dat ultieme moment zien we hem niet, maar kort daarop, tegen negenen s’avonds, komt hij in het oosten op en beweegt hij zich met razend tempo richting Grote Beer, om daar na middernacht uit het zicht te verdwijnen.

1-01_2012-DA14-Uebersicht

Overzicht. Bron: Interstellarum

Wie een poging wil wagen  iets op de gevoelige plaat vast te leggen, kan het beste zijn telescopie met camera op  de sterrenhoop in het Haar van Berenice richten en de telescoop laten volgen gedurende een paar minuten. Wie als volgt richt en belicht:

  • RA 12h15m32s
  • DEC +26°15’0”
  • belichten: 21:20-21:23 MET

zou hem moeten kunnen vastleggen. De coördinaten komen van Stellarium, de tijden van Heavens-above. De richting is oost-noordoost, de hoogte is op dat moment ca. 14°.

 NEAFlybyChart

Wie e.e.a. zelf wil plannen of meer fotomomentjes wil scoren, verwijs ik naar die laatste site. Het bovenstaande kaartje komt daar ook vandaan.

Pieter

Leave a Reply