Een avondje Jupiter

Onze reuzenplaneet beleeft momenteel één van zijn beste opposities sinds meer dan een decennium, en staat avond aan avond hoog in het sterrenbeeld Stier. Als-ie tenminste te zien is en daar zit nou juist het probleem onder het permanent gesloten hollandsche wolkendek.

Pas op 12 januari 2013 – met de oppositie al ruim achter ons – kwam dan eindelijk de eerste heldere avond sinds maanden en kon ik voor het eerst twee behoorlijke foto’s van de gigant met zijn wolkengordels schieten. In de avondschemering was er nog een fraaie schaduwovergeng van Io te zien, maar toen was de seeing nog niet jofel (zie de onderste foto). Pas tegen negenen, toen de planeet hoog stond werd het beter. Toen was de overgang helaas al voorbij.

20:49 MET. (c) PW.

 

21:00 UT. (c) PW.

 

 

Hieronder Jupiter eerder op de avond bij mindere seeing. Met Io en schaduwovergang. Verdere gegevens gelijk aan andere foto’s, zie hieronder.

17:40 UT

Autostakkert?

Ik had een poging gewaagd de zojuist geschoten avi-filmpjes te verwerken in Autostakkert, wat naar verluidt de beste stackingsoftware schijnt te zijn. Ik downloadde het programma maar liep halverwege al vast na het stapelen. Ik zag te weinig instelmogelijkheden om het proces te sturen en de essentiële vervolgbewerkingen (wavelets e.d.) waren goed verstopt. Wellicht moeten deze bewerkingen via andere programma’s worden gedaan. Kortom: voor een niet-ingewijde als ik onbruikbaar. Dan maar snel naar het oude vertrouwde Registax waar het grootste onbenul nog mee overweg kan.

Gegevens foto’s

Jupiter op 12 januari 2013, 19:48 resp. 20:00 UT. Optiek: Takahashi Mewlon 210mm f/12 met TeleVue 2x PowerMate = f/24 en ASH variabele dispersiecorrector. Camera: DMK 21AU618.AS USB camera, in Registax 6 gestapeld, kleurcombinatie en witbalans in Maxim DL. Noord is boven. LRGB-opname uit 450L en 150 RGB-frames elk kanaal. Alles 1/15 sec. belicht met kleurkanalen met verhoogde gain.

Pieter

Leave a Reply