Tausch und Trödelwetter

Op zaterdag 5 mei was het weer ATT-dag. ATT staat voor Astro Tausch und Trödel , als vanouds georganiseerd door de Sternwarte Essen e.V. Het is de grootste beurs in het universum en omstreken. Hier kon je je hart ophalen aan de de nieuwste telescopen en bijbehorende accessoires en ook het eigen instrumentarium weer op hedendaags peil brengen, zij het met bijbehorend financieel offer.

Natuurlijk was de Rotlichtgruppe ook weer van de partij. Na een traditionele start bij Koffie-Gerrit te H. reden we gedrieën  in onze umweltgestickerde bolide door de slagregens naar Essen. Nog net op tijd om in de regen in de rij wachtenden aan te sluiten voor de ingang. Eenmaal binnen liepen we algauw de Zuiderbuur onder de RLG-ers tegen het lijf.


Naast de peperdure nieuwigheden was er alom bijzonder voordelig  tweedehands instumentarium in de aanbieding. Op zoek naar een preiswerte tweedehands 7×50 verrekijker heb ik door zoveel rammelende en scheve prisma’s gekeken dat het een hele tijd duurde voordat mijn ogen weer een beetje recht stonden.  Toen dat het geval was zag ik een sterrenwachtkraam waar een Coronado 60/bf15 werd aangeboden voor slechts 1495 euro, met een blockingfilter dat maarliefst 100% dichtgeroest was. Ik heb vele verroeste Coronado-blockingfilters gezien, maar dit sloeg alles; je zult de gelukkige koper maar zijn…

De terugreis ging zoals de heenreis: door de regen.  Rijk zijn ze echter  niet geworden van ons, de schrijver dezes kwam thuis met enkel een paar adapterringetjes voor een paar tientjes. Immers: op de ATT geldt de Wet van Kistemaker: Het uitgegeven bedrag gedeeld door tien is het aantal weken bewolking dat volgt. Een week bewolking zit er ondertussen alweer op.

Pieter

Leave a Reply