IC443 Jellyfish nebula

IC443 (C) P.Colenbrander

De avonden van 15, 19, 21 en 22 maart waren helder! Sinds de voltooiing van mijn privé sterrenwacht heb ik gemerkt dat  het gemak van snel waarnemen of fotograferen echt werkt. Ik heb nu de astrofotografie set al vaker gebruikt dan in heel 2011. Tijdens het ondergaan van de zon, gaat het dak van de sterrenwacht open en kan ik rustig de laptop aansluiten, en de Atik 383L+ camera laten afkoelen tot -15.

Mijn laatste project was de Rozet nevel, helaas niet met een optimaal eindresultaat. Doordat ik de camera tussen de verschillende nachten er af had gehaald, was het beeldveld niet steeds gelijk. Daarom  heb ik er voor gekozen de camera op de telescoop te laten zitten, en de montering na elke sessie in de slaapstand te parkeren. Hierdoor kun je de volgende keer weer snel beginnen. Vorig jaar was ik bijna 2 uur bezig met opbouwen en uitrichten, nu kan ik na 15 min beginnen met de eerste foto. Kortom ik ben erg blij met de vaste opstelling 🙂

Op het astroforum had ik een foto van IC443 gezien en deze gaf mij de inspiratie om zelf ook een poging te wagen. Dit supernova restant is vrij lichtzwak, dus moest ik lange opnamen van 20min per stuk maken. Na de eerste Ha opname was er inderdaad een zwak object te zien, maar niet te vergelijken met de rozette nevel.

In totaal heb ik bijna 16 uur belicht… Ha=540min, O3=240min en S2=540min. Per filter heb ik flatfield opnamen en darkframes toegepast. Per filter gestacked in Deepskystacker, vervolgens de 3 opnamen in Nebulosity3 uitgelijnd en per kleur samengevoegd. Hiervoor heb ik het hubble pallet gebruikt, R=S2 G=Ha en B=O3. Dit resultaat is iets te groen, en is daarna verder bewerkt in Photoshop. Ik loop nu tegen mijn grens aan wat bewerken betreft, er moet nog meer uit te halen zijn.

IC 443 (ook bekend als de Jellyfish Nebula en Sharpless 248 ( SH2-248 )) is een supernova restant in het sterrenbeeld Gemini . De heldere ster naast de nevel is Eta Geminorum. De afstand is ongeveer 5000 lichtjaar vanaf de aarde. (Bron: Wikipedia)

One Response to “IC443 Jellyfish nebula”

  1. astro_piet schreef:

    Super foto van de kwal! Zo’n zwak object en bij elkaar bijna een etmaal lang belicht zonder volgfouten etc. Zou die groene kleur niet komen omdat de kwalnevel eenvoudig het sterkst straalt in H-alfa (groenkanaal)? De sterren zijn wel ongeveer goed van kleur. Je kunt nog wel langer belichten in OIII en zwavel, maar dan worden de sterren weer paars… Heb je al eens een ander palet geprobeerd: H-alfa-rood, OIII-groen en zwavel-blauw? Dat blauw klopt dan niet met de golflengtevolgorde, maar so what?

Leave a Reply